Rune Ellingsen (f.03.01.1974) er utdannet journalist, og vokste opp på Røst i Lofoten. Han er nå i gang med en mastergrad i internasjonale relasjoner ved Khazar university i Baku, Azerbajdsjan, og vil ha studiet og jordomseilingsprosjektet som hovedgeskjeft de neste årene. Han ble først kjent i media for noen år siden, først som presseoffiser i den norske infanteribataljonen i Kosovo, deretter bl.a. som studentavisredaktør ved Høgskolen i Bodø. Rune har besøkt rundt 25 land i sitt virke som journalist. Se ellers CVen for mer formelle, detaljerte opplysninger om Runes gjøren og laden så langt i livet.
Selv sier han:

- Jeg har alltid likt å gjøre utradisjonelle ting, ting som ligger utenfor allfarvei for folk flest. Eller å gjøre tradisjonelle ting på en utradisjonell måte. Finn Olav ”Finni” Olsen og jeg har vært barndomsvenner og hengt i hop så lenge jeg kan huske, lenge før jeg begynte på barneskolen. I siste halvdel av 90-årene diskuterte vi stadig oftere at vi burde dra på en lengre reise sammen. Vi snakket om den transsibirske jernbanen og mye annet.

Men ingenting av det vi snakket om føltes helt riktig. Det var enten ikke spektakulært nok, eksotisk nok, eller vi kom oss ikke langt nok. Dette jordomseilingsprosjektet ble således født på sensommeren i år 2000, da jeg kjøpte boka til Knut Frostad om hans prosjekt Innovation Kværner som startet i Whitbread-seilasen 1997-98. Da skjønte jeg at det faktisk gikk an for meg å ta meg jorda rundt med seilbåt, en tanke jeg aldri hadde forestilt meg. Jeg hadde heller ikke tilbrakt mer enn noen timer under seil før i mitt liv.

Jeg nevnte ideen min for Finn Olav, som tente på alle plugger med èn gang. Så lånte vi boka om gutta på Sorgenfri på biblioteket, og lot oss som så mange andre bergta av deres spontane og livsbejaende fremstilling av sin tur for snart 15 år siden.

Siden den gang har vi brukt hver eneste ledige stund vi har hatt sammen og hver for oss til å tenke, diskutere, drømme, planlegge og organisere jordomseilings-prosjektet ”Underveis”. Jeg reiste, studerte og arbeidet mye i utlandet i denne tiden, men spesielt om somrene brukte vi de lyse nettene til å arbeide sammen om prosjektet vårt, som regel holdt vi på helt til neste morgen.

Sommeren 2002 var vi kommet så langt at vi tidfestet avgangen til 20. august 2006. Dette var en dato som forpliktet, og vi visste allerede dengang at hvis vi ikke kom oss avgårde til da, ville det bli vanskelig å løsrive seg. Vi så nok av eksempler på internett og i media av ekspedisjoner som planla og organiserte, og så mistet de motet idet avreisedatoen nærmet seg, selv om båt var innkjøpt og jobbene sagt opp. Vi blir jo ikke yngre med årene heller, og mange andre ting spiller jo inn etter hvert som man blir eldre. Det måtte bli nå!

Jeg var på denne tiden inne i et utdanningsløp ved journalist-utdanningen i Bodø, og hadde en del fritid som jeg kunne bruke til å planlegge. Etter hvert begynte jeg å nevne planene våre for venner og et utvalg potensielle samarbeidspartnere og sponsorer, og fikk utelukkende overveldende og entusiastisk positiv respons på planene. Da skjønte jeg at dette, dette kunne vi klare å gjennomføre!

Resten er allerede i ferd med å bli historie, og i slutten av august setter vi seil mot det ukjente. Seks år med drømming og planlegging er i ferd med å bli realitet, en fantastisk følelse som overgår det meste annet. Og som vi sier til hverandre: Vi kommer for sent til å oppdage verden, men kanskje vi kan bidra til å gjenoppdage den? Det finnes masse unike opplevelser, steder og mennesker der ute, som bare venter på å bli besøkt av oss og S/Y Underveis. Og bare hold ut; Vi kommer!

Rune

R u n e _ K r i s t i a n _ E l l i n g s e n


ENGLISH
Sponsorer
Samarbeidspartnere
Bidragsytere
Hjemmehavn
RØST
Gjestebok
Reiserute
Prosjektet
Bilder
Kontakt oss
Linker
Båten
Media om oss
Sponsorer
Om oss