ENGLISH

Sponsorer:
Samarbeidspartnere
Bidragsytere
BANKET, MEN IKKE SLÅTT: Seil og gir røk under den strabasiøse overfarten fra Bergen til Shetland. Halvveis uti Nordsjøen måtte vi kaste kortene og tilkalle hjelp for å ta oss til land. Vi gjennomfører nå reparasjoner, og er straks klare til å sette avgårde igjen.
Turen til Shetland gikk ikke helt som planlagt, noe de fleste av dere sikkert har fått med dere i media over hele Norge. Vi har brukt det meste av dagen i dag til intervjuer og TV-opptredener. Behovet for informasjon er åpenbart stort, og vi legger derfor ut en kort sak her om hva som skjedde; Vi la ut fra Bergen på mandag kveld, og skulle være framme på Shetland senest onsdag formiddag.

Været var fint, sydlig frisk bris og litt sjø. I følge værmeldingen skulle det holde seg slik til utpå tirsdag formiddag, og deretter bli liten kuling spaknende til frisk bris igjen på kvelden. Perfekt seilevær, med andre ord. Men slik gikk det ikke. Det ble i løpet av tirsdag kuling, men den økte i styrke til utpå ettermiddagen, og var etter hvert full storm, med bølgehøyder på opptil 8 meter. Det røk og freste noe ubeskrivelig! Selv oljeplattformene forsvant for oss i bølgedalene. Men fart og kurs var upåklagelig, og vi regnet med en rask seilas til Lerwick.

Så sluttet giret på motoren å virke. Det betydde at det ble vanskelig å holde henne opp mot vinden de gangene vi hadde behov for det. Utpå kvelden røk først underliket på genoaen, så den måtte inn. Deretter spjæret storseilet i flere små deler.

BERGEN: Vi er tilbake i Bergen igjen, og blir nok her til over helga. Vi ble stoppet av en overhendig storm midt i Nordsjøen. Den ødela seilene og giret til motoren vår, og vi måtte til slutt ta oss til land. Men vi er straks i rute igjen!
Tøffe tak for S/Y Underveis
KAOTISK: Med bølgehøyder på opptil 8 meter ble det meste kastet rundt under dekk. Dette er fra et relativt rolig øyeblikk etter at vi har fått sleper ombord fra redningskøyta. Sjekk ut vinkelen på håndduken!
Vi var nå et fartøy uten kontroll, og været hadde blitt virkelig forrykende, overveldende, vilt, vakkert og halsbrekkende dårlig. Det var nesten surrealistisk. Det var umulig for oss å foreta noen omfattende reparasjoner på verken seil eller gir under de rådende forholdene, og vi hadde hendene fulle bare med å holde oss fast. Vi bestemte oss for å skalke alle luker og legge oss å drive for å få sove noen timer, så vi satte på radaren med kollisjonsalarm mens vi ventet på dagslyset og at været skulle spakne. Vi våknet av en vaktbåt for et seismikkskip som gjorde oss oppmerksomme på at vi var i ferd med å drive inn i de lange kablene som fartøyet slepte etter seg.
Vi skjønte da at vi var i ferd med å bli en fare for skipsfarten og oljeinstallasjonene i området, og bestemte oss for å be om hjelp til å komme oss til land. En redningsskøyte (som er så ny at den ennå ikke har fått noe navn, og var på sin jomfrutur når de kom og hentet oss), dro ut fra Bergen for å møte oss, og vi startet slepet mot Bergen. Vi kom til Bergen utpå kvelden, og fikk lagt trygt til kai. Vi vil i den anledning få rette en stor takk til gutta på redningsskøyta, som gjorde en proff jobb og serverte oss nydelig kaffe når vi var vel i havn i Bergen. Sjelden har vel en kopp varm kaffe smakt bedre. Hva hadde vel kyst-Norge vært uten Redningsselskapet og de mange redningsskøytene som ligger klare langs kysten til å assistere folk i havsnød, 24 timer i døgnet, året rundt? En utenkelig tanke. Og til sist et lite hjertesukk angående media. Det er veldig hyggelig at så mange tar interesse i turen vår, og er inne på sidene våre. Men det har versert et par faktafeil i en del av de pressemeldingene og artiklene som har vært publisert. I enkelte medier får man inntrykk av at skuta tok inn vann, og at dette er slutten på vår tur jorda rundt. Vi kan forsikre at ryktet om vår død er sterkt overdrevet, og vi skal nå være klar igjen i løpet av noen dager. Så til alle dere som følger oss på nett: Følg med, følg med!
Bergen 21.09.2006
Om oss
Sponsorer
Media om oss
Båten
Linker
Kontakt oss
Bilder
Prosjektet
Reiserute
Gjestebok