LANDEMERKE: Slottet Urqhart ligger ved Loch Ness nordlige bredd. Slottet er et landemerke, og besøkes årlig av mange tusen turister. Vi så slottet fra sjøsiden, et majestetisk syn.
Innseilingen til Inverness fra Lerwick er grunn og smal. I Inverness ligger den første slusen i den 96 kilometer lange Kaledoniakanalen som skulle føre oss tvers gjennom Skottland og ut i Irskesjøen. Et system med 10 svingbroer og 29 sluser sørger for at alle skip som reiser gjennom kanalen kommer opp i en høyde på 33 meter over havet på det høyeste punktet. En sær opplevelse! Lystbåttrafikken gjennom kanalen er betydelig i sommerhalvåret. Underveis hadde aldri vært i ferskvann før, og vi hadde aldri seilt i en kanal før. Men de ytterst profesjonelle brovokterne sørget for at det ble en heller avslappet affære. Vennligere og mer serviceinnstilte folk skal man lete lenge etter. Langs kanalen er det utrolig mye vakkert man kan se og oppleve, så de fleste velger å bruke litt tid på turen gjennom. Det ble en del fendring og fortøying gjennom alle de slusene, og vi merket oss med stor fornøyelse at logoene vi har på skipssidene fra Bokstavfabrikken AS i Bodø satt som limt fast!
SKOTTLAND: Ferden gjennom Kaledoniakanalen i Skottland ble ikke bare første gang Underveis seilte i ferskvann, eller første gang skuta vår seilte over havflatenivå. På reisen gjennom Skottland fikk vi også våre første frostnetter, en håndfast påminnelse om gamlefar Kong Vinter som nådeløst puster oss i nakken mens vi seiler med stø kurs sørover.
Underveis over land
TRYGT VED KAI: Underveis ligger i ferskvann for første gang på sine 20 år. Her ligger vi og venter på å få komme inn i slusene og opp til Loch Ness.
Vi brukte halvannen uke på ferden, og koste oss med turer i skogen, Loch Ness og pubrunder på de mange lokale vertshusene. Før vi kom hadde vi hørt om vennlige, gjestfrie og skjørtkledde mennesker. Vi hadde også hørt om den beryktede skotske gjerrigheten, udødeliggjort gjennom Walt Disneys tegneseriefigur Skrue McDuck. Som på Shetland opplevde vi det motsatte. Rausheten kjente ingen grenser, og det å være nordmann var noe av det beste kvalitetsstempelet man kunne ha. Etter to uker i Skottland er vi fristet til å døpe myten om den skotske gjerrigheten om til den skotske rausheten. Kanskje på tide med et linjeskifte hos Walt Disney?

I Fort Augustus fikk vi de første frostnettene, og sukkerhvit sne begynte å krype nedover liene på de høyeste fjelltoppene. En kraftig påminnelse til oss om at vinteren nærmer seg ubønnhørlig. Vi så på hverandre, og visste at det var på tide å komme seg videre mot ekvator. Det har vært mye dårlig vær i det siste. Værvinduene vi seiler på er ned mot 12 timer, noe som gjør seiløktene intensive og slitsomme. Det vi allikevel kommer til å huske Skottland for, er den vakre naturen som tårnet seg opp over oss der vi trøstig seilte avgårde i smale og grunne kanaler, men også på lange og speilblanke innsjøer. Mens vi var der, eksploderte naturen i rødt, oransje og lilla, og store flokker med trekkfugler fløy mot sør høyt over hodene våre. Vi vinket til dem i visshet om at vi kommer til å treffe mange av dem igjen om 2-3 måneder, når også vi har nådd sola og varmen.

Isle of Man 22.11.2006
TRANGT OM PLASSEN: Det er trangt i Kaledoniakanalen, og alle må vise hensyn til hverandre. Lystbåttraffikken innad på kanalen er betydelig, og mange har båtene sine liggende her hele året.
Sponsorer:
Samarbeidspartnere
Bidragsytere
THE HIGHLANDS: Det skotske høylandet eksploderte i rødt, oransje og lilla mens vi reiste forbi. Her fra åsene over Fort Augustus. Det er ikke vanskelig å se hvor den verdensberømte skotske whiskyen har hentet sin dype, gylne farge fra.
FAKTA OM SKOTTLAND:

# Skottland er en del av Storbritannia, og hovedstaden heter Edinburgh.

# Det bor ca. 5 millioner mennesker i Skottland. 500.000 bor i Edinburgh.

# Fiskeri, oljevirksomhet, serviceindustri og whiskyproduksjon er hovednæringsveier.

# Skottland har lenge ønsket seg uavhengighet fra Storbritannia, noe også befolkningen gir høylytt uttrykk for overfor utlendinger på besøk.

# Det høyeste fjellet i Storbritannia, Ben Nevis (Ca. 1343 m.o.h.) ligger i Skottland, like ved Fort William.

# Valutaen som brukes er britiske pund. Bankkort aksepteres de fleste steder, og det finnes minibanker overalt. Prisnivået på mat og drikke ligger under halvparten av i Norge.

(Kilde: www.visitscotland.com)

PÅ NESSIE-VAKT: Finn Olav på Nessie-vakt i det vi kommer inn i Loch Ness. Med videokamera og en fot på rattet er han klar for det meste. Vi var heldige med været på turen over den verdensberømte innsjøen.
TRAFIKK-KORK: Vi hadde vel aldri trodd at Underveis skulle lage trafikk-kork, men hver gang vi skulle gjennom en svingbro, måtte all biltrafikk stoppes.
FOSSEFALL: Den skotske naturen bergtok oss, og vi tilbrakte mange timer med å tråkke rundt i skogen på jakt etter fotomotiver. Små fossefall, dype skoger, blå himmel og kyr og sau som beitet fritt bare tryglet om å bli fotograferte.
YRKESTRAFIKK: Yrkestrafikken på Kaledoniakanalen er betydelig. Mange skotske fiskere reiser gjennom på sin vei mellom øst- og vestkysten av Skottland istedet for å ta den lange og straumsterke ruten via Hebridene og Orknøyene.
ENGLISH

Om oss
Sponsorer
Media om oss
Båten
Linker
Kontakt oss
Bilder
Prosjektet
Reiserute
Gjestebok