STORSLAGENT: Rådhuset i Belfast var veldig flott å se på, ikke minst når det var pyntet til jul. I parken rundt sto romersk-inspirerte statuer og arker. Virkelig noe å være stolt av, og noe som vi i Norge kanskje kunne la oss inspirere av?
Nord-Irland, Belfast, Londonderry, IRA. Velkjente navn fra media gjennom mange tiår. Navn som forbindes med terrorbomber, voldsomme opptøyer og bitter borgerkrig. På vår tur fra Kaledoniakanalen til Isle of Man måtte vi søke ly for en storm styrke 10, og Belfast var nærmeste havn. I det vi seilte inn til marinaen i nærliggende Bangor, lå svære containerskip for anker inne i bukta i påvente av stormen, som Belfast Coastguard hadde sendt ut en egen securitè-melding om. Mens vi snirklet oss inn mellom kjempeskipene med vesle Underveis, visste vi at vi hadde tatt rett beslutning. Denne stormen kom til å bli kraftig. Og det ble den. Vi lå trygt bak bølgedemperne, og benyttet tiden til noen mindre reparasjoner i riggen, samt fylling av vann og litt annet småpusk.
NORD-IRLAND: De fleste forbinder nok Belfast med George Best, IRA, irsk whiskey og over 80 år med blodig borgerkrig. Men visste du at Titanic ble bygget der? Vi søkte nødhavn i Belfast noen dager, og fant en by med sterke kontraster og tette bånd til sin nære historie.
Julestemning i Belfast
BELFAST BY NIGHT: Å seile langt på egen kjøl betyr masse slit, stress og frustrasjoner. Vi har imidlertid ikke hatt det bare fælt, og en og annen pint i et av ølets mekkaer har vi sett oss tid til sånn i all beskjedenhet. Eller som dere sikkert ser av ansiktsuttrykkene våre; Vi har det helt forferdelig og savner mamma masse. CHEERS!
Hver ettermiddag dro vi inn til Belfast i nysgjerrighet over byen som vi hadde hørt så mye om. Og Belfast er kontrastenes by. Det er også en veldig vakker by, med masse små kafeer og puber som man kan droppe inn på for en pint eller en cafè latte. Etter at Good Friday-avtalen ble undertegnet i 1998 har det vært en skjør fred mellom unionistene og republikanerne i Nord-Irland. Motstandsbevegelsen IRA har latt seg avvæpne etter 80 år med uttrettelig geriljakrig for løsrivelse fra Storbritannia. Det bærer også Belfast preg av. Borte er de britiske soldatene, det samme er kontrollpostene og panserkjøretøyene. Kriminaliteten er ifølge turistinformasjonen lav. Allikevel ble vi advart av de lokale om strøk og gater i byen man burde unngå etter mørkets frembrudd, da man ellers kunne risikere å bli skutt. Dagen etter at vi hadde dratt ble en mann pågrepet av sikkerhetspolitiet mens han forsøkte å sprenge hele det nordirske parlamentet i luften med en bombe!
Isle of Man 23.11.2006
VERDENSSENSASJON: Rudolf og Julenissen har vært i Belfast og tatt kjønnskifteoperasjon i dypeste hemmelighet, og vi var de første i verden som fikk fotografere dem etter den (meget) vellykkede operasjonen. Gjett om vi har vært snille gutter i år!
Sponsorer:
Samarbeidspartnere
Bidragsytere
FINLANDSHETTE OG KALASHNIKOV: 80 år med borgerkrig har satt sine spor i bybildet i Belfast. Selv om det ble en skjør fred etter Good Friday-avtalen i 1998 og de britiske soldatene er borte, er det fortsatt mye piggtråd, mye væpnet politi og mye grafitti i gatene. Her fra en vegg i sentrum av byen.
FAKTA OM NORD-IRLAND:

# Nord-Irland er en del av Storbritannia, og hovedstaden heter Belfast.

# Det bor ca. 1,6 millioner mennesker i Nord-Irland. I hovedstaden Belfast bor det rundt 275.000 mennesker.

# Kjøttproduksjon, serviceindustri og verftsindustri er hovednæringsveier.

# Nord-Irland har i praksis ligget i borgerkrig siden 1912. Striden går mellom unionistene, som vil fortsette å være en del av Storbritannia, og republikanerne som vil tilbake til Irland.

# I 1998 ble det undertegnet en fredsavtale mellom den britiske regjering og geriljaorganisasjonen Irish Republican Army (IRA). Den skjøre fredsavtalen har sålangt holdt, men situasjonen er fortsatt spent mange steder.

# Valutaen som brukes er britiske pund. Bankkort aksepteres de fleste steder, og det finnes minibanker overalt. Prisnivået på mat og drikke ligger under halvparten av i Norge.

(Kilde: www.gotobelfast.com)

JULEGATEN: Julegaten i Belfast åpnet alt 21. november, og trakk mange tusen mennesker. Det minnet absolutt om en norsk julegateåpning, bare med bevæpnet politi på hvert gatehjørne.
REFLEKSJONER: Det var mørkt og mye regn i gatene under vårt opphold i Belfast. Vi lekte oss med kamera og tok ut kunstnerne i oss.
KVELDSSTEMNING: Britene har stor sans for å gjøre det vakkert rundt seg i det offentlige rom. Denne fontenen står ved marinaen der vi lå i Bangor, like utenfor Belfast.
DAG OG NATT: Dagene ble brukt ombord til småreparasjoner, og om kveldene tok vi oss inn til Belfast, gikk på kafe og fotograferte i gatene.
ENGLISH

MIDT I TRYNET: Også i Storbritannia begynner kjøpmannsfesten de kaller jul allerede i oktober. Ikke fritt for at vi kjente et stikk av hjemlengsel når vi hørte julesanger og så alle de flotte dekorasjonene som hang over alt i handlegaten.
Og Nord-Irland er det eneste stedet i Storbritannia der politiet bærer skytevåpen til daglig. Vi så mange ting som minnet om terrorgrepet som har knuget byen så lenge. Piggtrådgjerder, væpnet politi og grafitti med slagord og hettekledde geriljasoldater med automatvåten på husvegger var potente påminnelser om byens nære historie. Visste du forresten at Titanic ble bygget i Belfast i 1909-12? Du finner fortsatt store portrettfotografier av henne rundt på byens kafeer, der hun går under navnet "Pride of Ulster"! I Belfast fokuserer man helst på at Titanic var den til da største bevegelige gjenstand som var konstruert av mennesker, ikke at hun sank som en stein med 1512 mennesker ombord på jomfruturen sin.

Men det Belfasts gode borgere er mest stolt av, er fotballspilleren George Best, som døde i 2005. De har kalt opp flyplassen sin etter ham, og det skal utgis en 5-pundsseddel med hans portrett på. Fotball er ikke noe du kødder med der i byen! Den siste kvelden vår i byen var det julegateåpning med stor festivitas og masse folk. Vi fikk litt klump i halsen med tanke på at det snart nærmer seg jul, og at vi alt er langt hjemmefra. Vi vil med dette få ønske alle våre lesere en riktig god adventstid!

Om oss
Sponsorer
Media om oss
Båten
Linker
Kontakt oss
Bilder
Prosjektet
Reiserute
Gjestebok