Isle of Man er et unikt sted på så mange måter. Øya har kun 75.000 innbyggere, men er et eget land med sin egen regjering, riktignok underlagt Storbritannia. Det har bodd mennesker her i tusenvis av år. I 979 e. Kr. kom vikingene til øya, og opprettet et parlament, Tynwald (Tingvoll). Parlamentet eksisterer fortsatt i dag, og er Isle of Mans lovgivende forsamling. Dette gjør at de har en del lover som avviker fra det britiske fastlandet. Blant annet er Isle of Man ansett som et skatteparadis, både for bedrifter og for enkeltpersoner, som betaler rundt 15 prosent inntektsskatt. (Omtrent som på Svalbard i Norge). Og det er forbudt med fotobokser langs veiene, noe også trafikkbildet bærer preg av. Trafikkulykker er et stort problem. I tillegg har Isle of Man sin egen racerbane, som bare er et stykke vei som stenges av når det er mesterskap. Da dobles øyas befolkning, og folk kommer fra hele Europa for å se på og delta.

Men Isle of Man er en annerledesøy på andre måter også. Som vi skulle finne ut, er de menneskelige ressursene på øya store, og Isle of Man er et livskraftig og vitalt samfunn. Langs den værharde kysten klorer små fiskerlandsbyer seg fast, og skjellfiske er stor industri. Turisme er også en av de tradisjonelle næringene på øya, i gamledager dro "alle" briter til Isle of Man på ferie. Hele byer hadde ferie omtrent samtidig, og reiste dit for å slappe av, nyte naturen og den friske luften. Da Underveis kom seilende fra Belfast, ante vi ikke at vi skulle komme til å tilbringe nesten tre uker her. Men været har holdt oss fast, og slynget lavtrykk etter lavtrykk inn fra Grønland, ned mot Azorene, over Atlanterhavet og inn i Irskesjøen. Og vi har brukt tiden som best vi kunne; Tatt det med ro, reist rundt på øya og truffet folk.

ISLE OF MAN: Isle of Man var under norsk herredømme fra 979 e. Kr. til utpå 1300-tallet. Det er folket på Man veldig stolte av, og både lynnet, naturen og været er veldig likt det i Norge. Novemberværet på Isle of Man har forresten vært det verste på 20 år, i følge lokale media.
Værhard advent på Isle of Man
Isle of Man 04.12.2006
Sponsorer:
Samarbeidspartnere
Bidragsytere
LAXEY-HJULET: Dette vanndrevne hjulet var et stort ingeniørmessig mesterverk når det sto ferdig midt på 1800-tallet. Dimensjonene er enorme. Sammen med flere andre skulle det pumpe vann ut av gruvene under byen, og det er i dag restaurert i beste britiske tradisjon. Hvert hjul kunne pumpe ut 4.500 liter vann i minuttet på full effekt, og veide mange hundre tonn.
FAKTA OM ISLE OF MAN:

# Isle of Man er en del av Storbritannia, og hovedstaden heter Douglas.

# Det bor ca. 75.000 mennesker på Isle of Man. I hovedstaden Douglas bor det rundt 40.000 mennesker.

# Skjellfiskeindustri, motorsport, bank- og finansvirksomhet og turisme er hovednæringsveier.

# Isle of Man har sitt eget parlament og sine egne innenrikslover. Parlamentet heter Tynwald (Tingvoll) og ble grunnlagt av vikinger fra Norge i 979. Det er i dag verdens eldste parlament.

# Isle of Man er regnet som skatteparadis, og store internasjonale finanskonsern er etablerte på øya.

# Hvert år arrangeres det såkalte TT-race på Isle of Man, som er verdens eldste racingevent. 20.000 motorsykler og 65.000 besøkende inntar da øya fra hele Europa. Banen er en vanlig vei som stenges for vanlig trafikk. På konkurransens siste dag arrangeres "Mad Sunday", og alt og alle kan kjøre på banen så fort de bare vil, en hel dag. Selv traktorer med tilhengere skal være sett blant deltakerne!

# Valutaen som brukes er britiske pund. Bankkort aksepteres de fleste steder, og det finnes minibanker overalt. Prisnivået på mat og drikke ligger under halvparten av i Norge.

(Kilde: www.visitisleofman.com )

ENGLISH

SPISTE LUNSJ MED KONG OLAV: Pete Geddes fra Laxey spiste lunsj med Kong Olav ombord på kongeskipet Norge i 1979, under 1.000-årsjubileet for opprettelsen av det lokale parlamentet. Pete var ombord for å hjelpe til med å stille TV-antennene inn mot det britiske TV-nettet. Etterpå inviterte den folkelige monarken til lunsj. - Et minne for livet. Og Kong Olav snakket perfekt Oxford-engelsk, sier Pete stolt. Her med noen av bildene han tok under besøket.
Manx-folkene, som de kaller seg, er veldig stolte av den norrøne arven sin. De sier åpenlyst til oss at de heller ville vært en del av Norge enn av Storbritannia. Overalt ser vi vikingedekorasjoner, kopier av vikingeskip ligger flere steder, og alle museene er spekket med gamle norrøne saker og ting etter nesten 400 år med vikingestyre. Å komme i kontakt med den lokale befolkningen er enkelt, spesielt når du er norsk. De første to vi traff, var Alan "Big Al" Kneen (37) og Mark Buttery (43), førstnevnte fra landsbyen Peel, der Underveis ligger til kai. For et par år siden døde Alans far av leukemi, etter mange års sykdom. Alan ville gjerne gjøre noe for folk som har leukemi, og bestemte seg like godt for å ro først over Irskesjøen (sommeren 2007), deretter over Atlanterhavet (sommeren 2008), til inntekt for tre fond som støtter forskning på leukemi og pårørende etter kreftofre. Han fikk med seg Mark, og sammen har de brukt 14 måneder på å bygge en havgående robåt, skaffe sponsorer og forberede prosjektet. For oss kom de to kameratene til å symbolisere Manx-folket, med sin hjertevarme, sitt pågangsmot og sin vilje til å ville gjøre noe for å hjelpe andre.
ROR FOR KREFTSAKEN: Alan "Big Al" Kneen og Mark Buttery skal ro over Atlanterhavet fra New York til Storbritannia i sin selvbygde båt "Fight & Spirit", til inntekt for bekjempelsen av leukemi. Alans far døde av sykdommen for et par år siden. Og de synes vi er tøffe... Vi ønsker dem lykke til!
STORBÅRA: Været har vært fælt mens vi har vært på Isle of Man, med vindhastigheter opp til orkan styrke i kastene. Her er det Finn Olav som har vært på svømmetur ved en av bølgebryterne i landsbyen Peel, der Underveis nå ligger til kai i påvente av bedre vær.

Klikk her for animasjon.

THE THREE LEGS OF MANN: Våpenskjoldet til Isle of Man er meget karakteristisk. Og det tar innbyggerne på kornet: - Uansett hvilken vei du dytter oss, så lander vi stående, sier de med glød i blikket.
ELEGANTE: Figurene hun lager, selges til turister og fastboende. Julie reiser også mye rundt i Europa og holder workshops for studenter som har lyst til å arbeide med glasskunst. Som de fleste fra Man elsker hun hjemstedet sitt. - Jeg bodde andre steder i ti år, men til slutt måtte jeg bare hjem igjen. Denne øya har en tendens til å hale deg inn igjen, ler hun.
FARGERIKE: Djevler og kvinner er Julies favoritter. - Mannlige figurer selger ikke, mens kvinnelige kjøpes av begge kjønn, sier hun til Underveis.
GLASSKULPTØRINNE: Julie Anne Denton driver med glasskunst i studioet sitt i byen Castletown på sørsiden av Man. I stedet for å blåse til formene, bruker hun gassflammer og spesielle stenger med glass som hun skulpturerer til de vakreste figurer.
Mens vi satt på internettkafe i Douglas, kom vi i prat med Pete Geddes, Sue Jones og Mike Body. Mike har bodd mange år i Sør-Afrika, og vi planlegger å besøke ham når vi kommer dit om to og et halvt år. Pete har bodd hele sitt liv på Isle of Man, og ble veldig begeistret når han hørte at vi var norske. - Jeg traff Kong Olav da han var her og feiret 1000-årsjubileet for Isle of Mans parlament i 1979. Vi skulle om bord og justere inn TV-antennene slik at de kunne ta inn britisk TV, og vi ble der hele dagen. Han inviterte oss på lunsj, og snakket perfekt Oxford-engelsk. Han var virkelig en trivelig mann. Dagen ble et minne for livet, sier Pete begeistret. Vi besøkte også glasskulptør Jule Anne Denton, som vi traff på byen en kveld. Hun har studio på sørenden av øya, og inviterte oss dit for å vise oss hva hun jobber med. Og hun tryllet frem de vakreste glassfigurer!

I skrivende stund (04.12.2006) venter vi på at været skal bli så bra at vi kan komme oss videre. Vi skal til Brest og Paris for å besøke noen venner, og vi håper å komme oss til sør-Spania for å feire jul i sjømannskirken der. Dagens værmelding viser at vi kan komme oss avgårde på fredag med en liten kuling i ryggen, men vi får se. Vi trodde vi skulle komme oss avgårde i dag, men det gikk ikke. I mellomtiden har vi det helt topp. Vi har vært på møte i den lokale fotoklubben, vi har vært på middagsbesøk hos "Big Al" og hans flotte kjæreste Paula i Laxey, skrevet artikler og reportasjer, og vi gleder oss enormt til jul, hvor vi nå enn måtte feire den hen.

HVIT WHISKY: Whisken på Man er hvit, men smaker som en hver annen whisky. De får ikke lov til å kalle den whisky siden den er hvit, men alle vet hva det er. I bakgrunnen Peel castle, som stammer helt fra 700-tallet. Vikingene kom hit i 979, og bygde videre på festningen, som i dag er en turistattraksjon.
DYPDYKK: Vi satte en foreløpig lavmålsrekord på turen idet barometeret vårt nådde 950 millibar. Vi fendret og fortøyde med det vi hadde av tau og kjettinger, og holdt oss under dekk.
Om oss
Sponsorer
Media om oss
Båten
Linker
Kontakt oss
Bilder
Prosjektet
Reiserute
Gjestebok