SPED BEGYNNELSE: De første soldatene som vasset i land på strendene i Normandie hadde absolutt ingenting å gjemme seg bak, og ingen støttevåpen med seg. Det tok hele dagen før de fikk etablert noen spede brohoder som kunne fungere som utgangspunkt for videre støt innover i det okkuperte Frankrike.
Vi tok turen fra Paris til Normandie med tog, en tur som tar et par timer. Hele regionen er preget av dramaet som fant sted for over et halvt århundre siden. Krigsmuseer og –kirkegårder ligger strødd rundt i hver eneste liten landsby. Monumenter over falne står rundt omkring, og hoteller og barer har navn etter kjente steder og begivenheter; Omaha hotell, Juno bar og så videre. Det er ikke lenger så mye som minnet om en krigssone. Oppe i skråningene står det ennå gamle betongfundamenter og kanonstillinger etter tyskerne, men ellers har tiden visket ut alle spor. På stranden ligger en sel og ser dovent på oss, mens en jogger med hund svetter forbi.

Utaha, Omaha, Gold, Juno og Sword. Fem brohoder som skulle frigjøre Europa fra fem år med tysk okkupasjon. Den annen verdenskrig var inne i sin siste fase i Europa. Atlanterhavsveggen var spesielt massiv her, så nær Storbritannia. Kanonstillinger, artilleri, minesperringer og stridsvognshindre sto tett som skog ut mot havet, der man ventet en alliert invasjon når som helst. Plutselig, i femtiden om morgenenen den 6. juni, gned de tyske soldatene som var på vakt seg søvnig i øynene og stirret vantro ut mot silhuettene som dukket opp i horisonten; 6.900 allierte fartøyer, 12.000 fly og nesten 140.000 soldater, den største armada verden noengang har sett, kom fossende inn mot de stille strendene. Operation Overlord var i gang.

Disse scenene er udødeliggjort gjennom mange filmer og dokumentarer etterpå, men det er allikevel vanskelig å forestille seg hva soldatene på begge sider må ha tenkt. Ute i havet ventet allierte soldater fra USA, Storbritannia, Canada, Polen og mange andre nasjoner på å storme i land, mange inn i den visse død. De var godt utstyrte og hadde trent lenge, men en lignende amfibieoperasjon hadde aldri vært gjennomført med suksess. Som vi vet etterpå, ble operasjonen et blodbad. Bare den første dagen omkom over 8000 allierte soldater, og nesten like mange tyske. Men etter harde kamper klarte de allierte å bite seg fast enkelte steder på strendene, og når solen gikk ned om kvelden, hadde man klart å okkupere noen få kvadratkilometer med land. Og enda viktigere; Sikret brohoder slik at stadig nye titusener av soldater, stridsvogner og artilleri kunne bringes på land og settes inn i kampen mot det nazityske udyr.

Det skulle allikevel ta nesten ett år før Tyskland var brakt i kne, og den allierte krigsmaskinen kunne falle til ro. Da hadde Adolf Hitler begått selvmord, over 200.000 vestallierte soldater mistet livet, over en million tyske og to millioner russiske hadde også mistet livet sammen med et ukjent antall millioner sivile påbegge sider. Alt dette føles fjernt og rart idet vi spaserer bortover stranden på Omaha Beach, selv om et monument og plakater med informasjon om begivenhetene taler sitt tydelige språk.

I dag er gamle fiender venner igjen, og Tyskland og Frankrike står frem som eksempler på hvordan man kan bygge fred og forsoning. Sovjetunionen, det andre onde imperiet i Europa på 1940-tallet, og Hitlers svorne fiende, er borte. Nålevende europeere flest har aldri følt krigen på kroppen, og vi vet ikke hva det vil si å legge oss sultne. Men de endeløse rekkene med gravstøtter på soldatkirkegårdene like ved stranden er kraftige påminnelser om at vi ikke må glemme.

OMAHA BEACH: Den 6. juni 1944 startet en alliert armada verden aldri hadde sett maken, til landgangsoperasjoner mot tyske kystbefestninger på Normandie-kysten i Frankrike. De idylliske strendene skrev seg i løpet av noen blodige morgentimer inn i verdenshistorien for alltid.
Omaha Beach 63 år etter
Paris, 06.01.2007
Sponsorer:
Samarbeidspartnere
Bidragsytere
BLODBAD: Operasjon Overlord ble et veritablet blodbad for begge sider, og over 8.000 soldater omkom bare på alliert side i løpet av de første morgentimene.
ENGLISH

Fakta om Operasjon Overlord og WW II:

# Operasjon Overlord var kodenavnet på de vestalliertes landgang i Frankrike 6. juni 1944. Operasjonen inkluderte tilsammen over 1.4 millioner soldater (pr. 23. juli 1944), 6.900 fartøyer og 12.000 fly.

# Landgangen er den største amfibielandgang i historien, og var til tross for store allierte tap en suksess. 11 måneder etter at de første soldatene vasset i land i Normandie var den tyske motstanden knust, og Hitler død.

# Sovjetunionen hadde kjempet på europeisk jord mot tyske armeer siden juni 1941, og Stalin presset på for at de allierte måtte åpne sekundære fronter i Europa. Det ble gjennomført landinger både på Sicilia, i Italia og etterhvert i Frankrike.

# Den annen verdenskrig sluttet offisielt i Europa med Tysklands betingelsesløse kapitulasjon 8. mai 1945.

# Det skulle ta ytterligere fire måneder før Japan kapitulerte, etter at USA hadde gjennomført historiens første, og hittil eneste kjernefysiske angrep, mot landet.

# Historikerne strides om antall ofre for den annen verdenskrig, men mellom 70 og 90 millioner er vanlige tall.

(Kilde: Wikipedia, worldatwar.net)

ARMADA: En armada verden aldri har sett maken til verken før eller siden ble sendt over den engelske kanal for å befri fastlands-Europa fra Hitlers grep.
MUSEUM: Det står et lite krigsminnemuseum i hver eneste liten landsby i Normandie-regionen. Hoteller og barer er oppkalt etter kjente steder fra invasjonen, og en hel turistnæring er etablet rundt den historiske begivenheten.
FREDELIGE: Vår invasjon på Omaha Beach kom fra landjorda, og vi hadde ikke med oss så mye som en tollekniv. Tanken på hvor mange mennesker som omkom på den lille sandstripa den morgenen for over 60 år siden, gjorde oss ydmyke.
UKJENT SOLDAT: Det fantes ingen muligheter for DNA-testing i 1944, og mange falne soldater ble begravet uten navn og hjemstavn. De var ukjente soldater. Her fra en britisk krigskirkegård nær Bayeoux.
STILLE: Strendene på Omaha beach er vakre og nesten folketomme i januar. En enslig mann står og ser utover havet.
DRAMA: Det står monumenter og museer rundt omkring over hele området, men bortsett fra det er det lite som minner om dramaet som utspant seg i Normandie for over 60 år siden.
R E P O R T A S J E R
NAVY SEAL: Det var dørgende stille på strendene på Omaha Beach da vi var der i begynnelsen av januar. Bare denne selen lå og glodde dovent på oss.
Gjestebok
Reiserute
Prosjektet
Bilder
Kontakt oss
Linker
Båten
Media om oss
Sponsorer
Om oss