Chaguaramas, 25.10.2007
Sponsorer:
Samarbeidspartnere
Bidragsytere

R E P O R T A S J E R
ENGLISH
KONSENTRASJON: Det ser så lekende lett ut når en som kan det, opptrer med POI. Stor konsentrasjon og mange års trening ligger bak. - Jeg har aldri brent meg, bare svidd litt hår et par ganger, sier Dominique og ler.
For den uinnvidde er poi et gammelt maorisk våpen og rituelt redskap. I moderne tid har poi blitt adoptert av sirkus- og showindustrien, gjerne brennende. Og det er et flott syn å bivåne når noen som virkelig kan håndtere det eldgamle redskapet. Dominique Pinion er fra Cape Town i Sør-Afrika, og er for tiden på langturseilas sammen med sine foreldre og sin forlovede i Karibia. Vi fikk gleden av å se på når hun opptrådte på en lokal restaurant i Chaguaramas, til stor glede for publikum. I stor fart og med lekende letthet håndterte hun de brennende kulene, til rytmene fra en bongotromme. Et flott syn.

SOMMERFUGL: De vakreste figurer viser seg på kveldshimmelen mens Dominique svinger poiene i høy hastighet, til stor begeistring for publikum. Mange år med trening ligger bak for å få det til å se så elegant og uanstrengt ut som hun klarer.
Prinsessen av Poi
CHAGUARAMAS: Vi treffer mye spennende godtfolk på vår vei. En av dem er 20 år gamle Dominique Pinion fra Cape Town i Sør-Afrika. Hennes hobby er flame spinning, eller såkalt poi!
- Hvor lenge må man trene for å klare å beherske poi så godt?
- Jeg har øvd i fire-fem år. Noen venner av meg hjemme i Sør-Afrika drev med poi, så jeg bestemte meg for å prøve. Jeg har alltid syntes det så kult ut.
- Har du noen gang brent deg?
- Nei, aldri. Bare svidd håret et par ganger. Det er kalde flammer, siden det er kevlaren og parafinen i selve poien som brenner, forklarer hun og forteller om en venninne som fikk de varme kjettingene poiene er festet i, viklet rundt den ene armen. Merkene er tatovert inn i huden for alltid. Så for de av dere som har lyst til å prøve dette hjemme, øv uten flammer først!

Dominique har seilt siden hun var tre år gammel. Hvor veien går videre, vet hun ikke. I mars ankom familien Pinion Trinidad på foreldrenes seilbåt Springtime, og siden den gang har hun og forloveden Alex fått tak i en egen seilbåt, som de fikk gratis som oppussingsprosjekt. De bruker all sin ledige tid på restaureringen, og båten er nå fullt beboelig og seilbar.
- Vi vil bare seile. Se hvor langt vi kan komme. Nå skal vi legge siste hånd på verket med seilbåten vår, så ser vi hva som skjer, sier Dominique og ler.

FAKTA OM POI:

# "POI" betyr kule på enden av en streng på maorispråket.

# POI ble før i tiden brukt av de innfødte maorikrigerne på New Zealand for å øke fleksibiliteten og styrkene I armene og hendene, og for å forbedre koordinasjonsevnen.

# Wahine (kvinnelige) dansere bruker den maoriske poien, en dans som utføres med kuler festet til to elastiske snører mens de svinges rytmisk.

# POI-dansen ble opprinnelig brukt av maorikvinner for å holde hendene myke for veving og håndarbeide, og for mennene for styrke og koordinasjonsevne, som var påkrevd i kamp. POI bruktes også som treningsinstrument for andre gamle våpen som Mere og Patu, som er korte klubber.

# Idag er POI I bruk over hele verden, blant sirkuser og av andre artister. Men nå kun for fredelige formål og som underholdning.

(Kilde: Homeofpoi.com )

DOMINIQUE: Dominique Pinion er 20 år gammel, men allerede en erfaren seiler. Dette til tross for at hun ennå blir sjøsyk. - Jeg elsker å være underveis, sier hun til underveis. Akkurat som oss!
UTSTYRET: POI er et meget enkelt redskap. To kjettinger med kevlar i enden. Et eldgammelt rituelt våpen som har funnet en ny vår gjennom sirkus- og showbransjen i vest.
FLAMMEBLOMST: Det er et fyrrig fyrverkeri når POIene snurrer rundt i heftig dans med seg selv, og alltid tett på kroppen til artisten.
STEMNINGSFULLT: En oktoberkveld i Karibia ligner ikke mye på en oktoberkveld på Røst, det er sikkert. Varmt, fuktig og lummert, men akk så stemningsfullt og deilig.
ILDMALERI: Fotografi kalles ofte for å male med lys. Det er akkurat det man gjør med POI også. Det kan være utfordrende å feste på film, men akk så flott resultatet kan bli.
Om oss
Sponsorer
Media om oss
Båten
Linker
Kontakt oss
Bilder
Prosjektet
Reiserute
Gjestebok