ST. JOSEPH: Trinidad og Tobago er velsignet med en ufattelig vakker natur. Frodig, irrgrønn og overveldende for en nordmann. Også menneskene her, som opprinnelig kommer fra nær sagt alle verdenshjørner, er vakre.
En beretning om skjønnhet
St. Joseph 10.11.2007
Sponsorer:
Samarbeidspartnere
Bidragsytere
GLIMT FRA KARIBIA: Raquel Joseph fra St. James debuterte som fotomodell sammen med oss på Underveis. Vi inviterte henne med på vandring i regnskogen og gav oss selv arbeidstittelen "Skjønnhet". Både naturen og menneskene i Trinidad og Tobago har bergtatt oss.
ENGLISH

FAKTA OM REGNSKOGEN:

# De tropiske regnskogene omfatter jordas mest artsrike og varierte økosystemer. Opprinnelig dekket de tropiske regnskogene ca 12 millioner km2, i dag er det ca 7-8 millioner km2 igjen. Dersom ødeleggelsene av tropiske regnskoger fortsetter med dagens tempo, vil omtrent alt være borte om 40 år.

# Regnskogen på Trinidad og Tobago er regnet som en av de siste fullstendig urørte regnskogene på jorda.

# Sør-Amerika, med Amazonasområdet, Øst-Brasil, De vestindiske øyer og Mellom-Amerika er det største regnskogsområdet og utgjør ca 57% av verdens totale tropiske regnskogsområde.

# Klimaet i disse områdene karakteriseres ved: Jevnt høy temperatur, årsmiddel 25-27 C (Oslo har ca 6 C). Høy nedbør, stadige regnskyll: Minst 2000 mm pr år, ofte mer. Lite årstidsvariasjon, klimaet er omtrent det samme året rundt. Jordsmonn: Næringsfattig laterittjord. Rask omsetning av råtnende plantedeler gir næring til planteveksten.

# Dyrelivet karakteriseres ved stor artsrikdom, men med relativt få eksemplarer av hver art. På samme måte som plantene lever også dyrene i forskjellige sjikt eller etasjer i regnskogen.

# Mange forskere regner med at det finnes ca 50.000 treslag i de tropiske skogene. (Norge har mindre enn 30 treslag.) Regnskogen representerer i dag verdens siste økologiske skattkammer, og ingen vet hva vi går glipp av dersom planter og dyr utryddes. Nærmere 1000 arter utryddes hvert år.

(Kilder: Universitetet i Oslo, Aftenposten)

IKKE PIRAYAS: I elva svømte småfisk som kilte oss mellom tærne i det vi vasset rundt på jakt etter den perfekte fotolocation.
ON LOCATION: Det mest arbeidskrevende med å fotografere er ofte å finne en passende location. Etter en del kjøring og en real jungelvandring fant vi denne vesle kulpen like utenfor St. Joseph. Ei stille lita glenne i regnskogen var alt som skulle til.
REGNSKOG: Regnskogen i Trinidad og Tobago regnes for å være blant de siste uberørte i hele verden. Varmt, klamt og grønt, med masse dyr, fisk og fugler overalt.
VANNKULP: Ei lita elv rant gjennom skogen, og rett under et lite vannfall dannet det seg en kulp på et par meter med masse fisk i. De kilte oss mellom tærne mens vi vasset rundt og fotograferte Raquel, som poserte som den reneste supermodel.
Vi inviterte med oss Raquel Joseph fra St. James på vandring i regnskogen på Trinidad, som er en av de siste urørte regnskogene i verden. Vi kjørte til det ikke var mer vei, og gikk deretter til fots i en halv times tid langs en liten elv vi fant. Fra jungelen hørte vi fremmedartede lyder fra fugler og dyr, og i elva svømte noen små fisker som kilte oss mellom tærne. Vi så også røde ferskvannskrabber, som visstnok skal være spesielle for Trinidad.

Etter hvert kom vi til en liten kulp med et vannfall som de innfødte av og til bruker som fiskeplass og utfluktssted. Gjennom det tykke løvverket skinte solstråler ned og satte farge på vannet og elvebunnen. Tanken vår for denne fotoshooten var å kombinere det vakreste Trinidad har å by på, i ett bilde. 24 år gamle Raquel arbeider til daglig som servitrise på en restaurant i Chaguaramas, men drømmer om å åpne sin egen klesbutikk en gang i fremtiden. Hun er født og oppvokst her. Som de fleste andre trinidadiere vi har møtt er hun veldig stolt av landet sitt, og kunne ikke tenke seg å flytte herfra.
- Vi har regnskog, mange dyrearter, vakre strender og vennlige mennesker. Selv om Trinidad og Tobago er et land i den tredje verden, er det også veldig moderne på mange måter. For eksempel innen helsevesenet og industrien. Det i seg selv er en turistattraksjon, sier hun til underveis.net. Også etnisk er Raquel en typisk trinidadier. Hun har indisk og afrikansk blod i seg, og hennes bestefar var europeer. I Trinidad kalles slike mennesker ”redskins”, altså noen som har litt lysere hudfarge enn gjennomsnittet av befolkningen.

Trinidad og Tobago omtales ofte som Karibias siste uoppdagede turistperle, og turistene er virkelig fraværende, spesielt på Trinidad. På de lange strendene er det nesten folketomt, bare de lokale fiskerne står og bøter garn og diskuterer dagens fangst. Ingen store blanke hoteller, ingen turistbusser og ikke noe mas. I alt vi gjør har vi følelsen av at dette ikke vil vare evig, og vi har forsøkt å ta med oss så mange inntrykk som mulig fra dette genuine vesle øyparadiset, før det forsvinner.

AMASONE: Både folk og natur er eksotiske og fremmedartede for to røstværinger på tur i Karibia. Vi snuser inn inntrykk og opplevelser, og koser oss hver eneste dag i dette vesle paradiset.
R E P O R T A S J E R
Gjestebok
Reiserute
Prosjektet
Bilder
Kontakt oss
Linker
Båten
Media om oss
Sponsorer
Om oss