CARTAGHENA: Etter syv døgns rask seilas fra Chaguaramas, så vi Cartaghenas skyline i horisonten. Dette ble starten på en måneds rundreise for oss i denne Sør-amerikanske perlen av et land.
Colombia i våre hjerter


Sponsorer:
Samarbeidspartnere
Bidragsytere

R E P O R T A S J E R
ENGLISH
ELENDIGHET: Det er mye trist å se i Colombia. Spesielt under julehøytiden gjør dette sterkt inntrykk, og vitner om at vi mennesker ennå har langt igjen før vi har oppfylt julens budskap.
CARTAGHENA: Denne havnebyen var sentrum for den spanske ekspansjonen i Sør-Amerika fra 1500-tallet av, og har store festningsanlegg og en vakker gamleby. Atmosfæren er avslappet, og det er lite kriminalitet. Alle vi snakket med gikk ubekymret rundt i gatene, også etter mørkets frembrudd. Fortsatt lite turisme, selv om den er økende. Det bygges voldsomt, og i løpet av en ti års tid spår vi at den gode, genuine atmosfæren vi fant, vil ha druknet i masseturisme. God mat, deilig klima og hjelpsomme folk preger denne juvelen av en havneby.

Det finnes to marinaer der. En dyr og bra en, og en billig og ok. Vi valgte et kompromiss: Vi la oss for anker, og brukte dusj- og internettfasilitetene på den billige, mens vi drakk tequila og gikk på do på den dyreste. Et utmerket kompromiss! På andre siden av vågen ligger en stor colombiansk flåtebase, og kystvakten patruljerte døgnet rundt. Så vi følte at båten lå veldig trygt mens vi dro på oppdagerferd i resten av landet.

Også utelivet i Cartaghena er bra, og da vi forlot byen med kurs for Panama, var det med en vemodig følelse. Men også med vissheten om at dette er et sted vi helt sikkert kommer tilbake til.

VAKKERT: Havnebyen Cartaghena er et flott syn fra havet. Her er ankringsplassen der også Underveis ligger for anker. Få turister og lite kriminalitet preger havneområdet.
FAKTA OM COLOMBIA:

# Det bor ca. 43 millioner mennesker i Colombia. Hovedstaden heter Bogotà og har mellom 6 og 8 millioner innbyggere. Colombia har verdens største populasjon av internflyktninger i forhold til befolkningsstørrelsen, rundt 3 millioner.

# Colombia er verdens største produsent og eksportør av kokain, opium og cannabis. Det meste smugles til USA, noe også til Europa.

# I vel 40 år har Colombia vært i en tilstand av borgerkrig. Geriljabevegelsene FARC og ELN kjemper på landsbygda for uavhengighet, og paramilitære bander terroriserer sivilbefolkningen.

# Colombia er på verdenstoppen når det gjelder antall mineofre, foran Afghanistan og Kambodsja. Rundt 100.000 miner påfører årlig 15.000 mennesker død og lidelse.

# Colombia er også på verdenstoppen når det gjelder antall drap og kidnappinger. I 2006 ble det begått 26.539 mord og 5.181 kidnappinger i landet.

# Blant de lovlige hovednæringene i landet er olje, gass, edelsteiner, et svært omfattende landbruk, litt turisme og en viss lisensbasert bil- buss- og motorsykkelindustri.

# Valutaen som brukes i Colombia heter pesos. 370 pesos er rundt en norsk krone. Minibanker finnes overalt, og de fleste hoteller, butikker og restauranter aksepterer bankkort.

(Kilder: CIA, NRC, UD, UNICEF, Nationmaster)

UVANT: I Columbia feirer man også jula med julenisser og snømenn. Men kun av den oppblåsbare sorten. Ingen ordentlig snømann ville overlevd i 35 grader i skyggen, og neppe noen julenisser i varme klær heller!
MÅNESKINN: Månen titter gjennom bladverket på dette svære treet i Cali. Julepynten henger tungt fra grenene, og hele byen så ut som et smykke om kveldene.
TUNG LAST: Gammelt og nytt møtes i Colombia, og mange lever i stor fattigdom. Denne gutten er på tur hjem fra markedet etter dagens handel. Han kan ikke være mer enn 10 år gammel, men sleper på et tungt lass.
SOM I GAMLE DAGER: Hovedstaden Bogotà skal etter sigende ha mellom seks og åtte millioner innbyggere, og er på mange måter en moderne, men stygg storby. Allikevel, hest og kjerre er et vanlig syn, og vitner om de store forskjellene i velstand som preger og plager dette vakre landet.
SOM I NORGE: Klimaet i Bogotà og områdene rundt, er som i Norge. Også vegetasjonen er lik. Her fra 3.400 meters høyde. Barnålsskog og temperert klima. Og akk så vakkert!
NISSESLEDE?: Se en gang til. Dette er ikke sleden til Julenissen, men en lettere overfylt buss vi passerte i Cali.
Cartaghena, 30.12.2007
STÅR SAMMEN. Gjengen på jenterehabiliteringsgården kjemper for å komme tilbake til livet fra rusen, prostitusjonen og livet på gata. F.v. Nidiya, Juliet, Heidy, Amparo, Sandra, Diana og Ximena. De fleste av dem har små barn hjemme. Lengst til venstre presten.
INTERNASJONALT: Julen ble internasjonal for menigheten i Cali. Med norsk og colombiansk flagg feiret vi julen sammen, til stor glede for både gammel og ung.
REGNBYGE: Når det regner i Bogotà, så regner det ordentlig. Haglbyger som lammer hele infrastrukturen er heller ikke uvanlig. Her er Finn Olav ute på svømmetur med en lokal taxi.
FARGERIKT: Cali er nedslitt, men fargerik og vakker allikevel. Her fra fontenen foran ordførerens kontorbygning.
BOGOTÀ: Colombias hovedstad Bogotà har mellom seks og åtte millioner innbyggere, mange av dem bor i de enorme slumområdene oppe i fjellsidene. Byen ligger 2.600 m.o.h, og har klima omtrent som Bergen i Norge. Om høstene hender det at haglbyger lammer hele byen, og folk må holde seg innendørs. Ingen turisme, og etter vår oppfatning trygt å bevege seg rundt. En stygg, men vennlig by med dårlig klima. Trykkforskjellen fra havnivå gjorde at vi gikk rundt de første dagene og hev etter pusten, mens vi sov som steiner om natten. Og da vi første gang åpnet shampoflasker og hårgeleflasker, sto spruten nesten i taket av trykkforskjellen. Rene høydetreningsoppholdet, med andre ord.

Politiet hadde veldig fokus på utlendinger, og holdt alltid et godt øye med oss, for vår egen sikkerhet. Drosjesjåførene er så uvante med utlendinger at de ikke forsøkte å snyte oss en gang. De fulgte tariffene, og vi måtte til slutt begynne å gi dem driks, sånn for skams skyld! I Bogotà leide vi oss inn på hotell med to senger, varmt vann og dusj for 40 dollar natten, midt i byen.

Byen har et utall med restauranter, barer og fortauskafeer, og selv om vi jobbet mye med journalistikk, forsøkte vi også å kose oss så mye som vi fikk tid til. Bogotà blir nok aldri et turistmål som sådan, men byen er absolutt verdt et besøk. Ikke minst kan den brukes som utgangspunkt for spennende ekskursjoner innover i høyfjellet og lenger sør i landet.

- Bor det bare 500.000 mennesker i Oslo? Så koselig! Da kjenner vel alle der hverandre? Jennifer smiler imponert. I Colombias hovedstad Bogotà, der hun er født og oppvokst, bor det mellom seks og åtte millioner mennesker. Vi sitter på bussen fra Cartaghena, en kjøretur på 22 timer. Men bussen er den nyeste og fineste vi noen gang har sett. Jennifer er ikke så verst hun heller. Hun jobber som bokholder i USA, og er dermed den eneste på bussen som snakker engelsk. Vi spør og graver, og hun svarer så godt hun kan.

- Colombia er landet som har alt - på godt og på vondt, konstaterer Finn Olav ettertenksomt etter at vi har reist rundt i det flotte landet i en måned. Han har nok rett. Dette er Colombias velsignelse, men også dets forbannelse.

CALI: Cali er kjent som byen med de vakreste kvinnene i Colombia, og har på tross av et innbyggertall på 2,6 millioner mennesker knapt et eneste høyhus. Vi bodde på hotell et steinkast fra den sentrale busstasjonen for 20 dollar natten, med air condition og rene luksusen for to langturseilere. Selv om byen er sliten og fattigdommen tydelig, er bysentrum vakkert. Vi gikk rundt i julegaten og fotograferte, og har knapt sett maken til julepynting før. Her også mye politi i gatene, men vi følte oss veldig trygge. Vi feiret jul sammen med et misjonærektepar fra Lofoten, og hadde det helt topp. Vi skulle ikke langt utenfor bysentrum før det ble landlige omgivelser, og Colombia er virkelig et vakkert land! I høyfjellet minner det om Norge, mens i de lavereliggende områdene minner det om Afrika og tropene.
MISHANDLET: Amparo (47) jobber i dag for å hjelpe andre kvinner ut av prostitusjon og rus. Selv gikk hun gradene fra luksusprostituert til gateludder, ble voldtatt, mishandlet og ødelagt. Her viser hun frem noen av arrene hun fikk brent inn på ryggen. - Det eneste jeg har igjen for det livet jeg har levd, er ensomhet, sier hun sorgtungt.
BURGERE: Vi serverte burgermiddag sammen med misjonærene i Bogotà, populært for de over 70 guttene og mennene som er inne til rehabilitering. Prosjektet støttes av NORAD.
KUNSTNER: Jefferson ble narkoman i voksen alder, men klarte å komme seg ut av det. Nå skal han studere teologi i Argentina, og har tatt opp kunsten sin igjen. Her fra en av rehabiliteringsgårdene til Norsk misjonsforbund, på 3.400 meter over havet.
IKKE VAKKER: Bogotà er ikke en vakker by, men tiltrekkende allikevel. Rundt byen ligger fjellkledte åser, og klimaet minner mer om Norge på høsten.
Gjestebok
Reiserute
Prosjektet
Bilder
Kontakt oss
Linker
Båten
Media om oss
Sponsorer
Om oss