Cartaghena, 28.12.2007
Sponsorer:
Samarbeidspartnere
Bidragsytere

R E P O R T A S J E R
ENGLISH
JULEBY: Cali er betraktet som selveste julebyen i Colombia. Der pynter de mest, og feirer lengst. Byen er også kjent i hele Sør-Amerika som byen med de vakreste kvinnene. Her fra elven som renner gjennom byen.
I millionbyen Cali på Stillehavskysten traff vi Karstein og Lillian Morfjord fra Lofoten. Lillian har blant annet tilbrakt store deler av barndommen sin på Skomvær fyr, som datter av en fyrmester. De har startet en menighet i byen, og driver med sosialt arbeide blant rusmisbrukere og ungdom. Lillejulaften var det julegudstjeneste, og vi sang ”Nå tennes tusen julelys” for de rundt 30 colombianske menighetslemmene. På selve julaften åpnet Lillian og Karstein sitt vakre hjem for oss, og vi spiste deilig biff, åpnet julegaver og ringte hjem til Norge for å ønske god jul. Det er ingen overdrivelse å si at de reddet julen vår.

Også ombord har vi feiret jul. Vi har laget julegløgg som vi fikk av Bjørn Ingvaldsen ombord på Olympic Orion på Trinidad, og vi har satt opp restene av plastjuletreet til Runes forlengst avdøde onkel Arvid, med all pynt. Tilogmed spiret har overlevd så langt! Vi har spilt juleCDen vi fikk hos Anja på Nordfjordeid, og vi har i det hele tatt latt julefreden senke seg ombord i noen dager. For oss ble denne jula en stille tid til ettertanke, der vi prøvde å finne tilbake til de verdiene som julen egentlig er tuftet på; Håp, optimisme, nestekjærlighet og omtanke.

Med dette vil vi få ønske alle våre mange lesere en kjempefin jul og et fredelig godt nytt år fra oss på Underveis!

KYSS OG KLEM: Alle som deltok fikk julegaver, og det vanket jammen en juleklem også. Ingen dårlig ting å ta med seg videre for to etterhvert barkede havseilere fra Røst.
Jula reddet - igjen!
CALI: Vi på Underveis kan se tilbake på atter en kjempekoselig jul. Langt, langt hjemmefra denne gangen. Det ble to Lofotværinger som ble redningen, og vi har hygget oss, spist godt og fått masse julepresanger.
Jula ifjor feiret vi som kjent på sjømannskirken i London, og det ble en ekte norsk jul. Kanskje den norskeste vi noensinne har feiret. (Se egen reportasje)

Vi kommer begge fra hjem der juletradisjonene står sterkt. Vi har dermed måttet tenke nøye gjennom hvordan vi skulle feire jula vår i år. Vi har trasket rundt i gatene og sett på oppblåsbare julenisser og lysende snømenn som står stablet opp etter palmetrær. Et sært, men også kjært syn for oss! Fra uterestaurantene har det strømmet julemusikk med kjente og kjære toner, men på et uforståelig språk. Ingen av oss snakker nemlig noe særlig spansk, selv om dette er i sterk bedring. Vi har nynnet med, og kjent på julestemningen.

Colombia er et land med store kontraster mellom fattig og rik. De har olje, gass og edelstener, og kunne vært et like velstående land som Norge. Vi blir stadig minnet på at Norge er verdens beste land å bo i. Spesielt i jula er slike forskjeller ekstra synlige. Tiggere som bor på gaten og forfalne boliger står i sterk kontrast til store handlesentre med enorme amerikanske plastjuletrær. Kriminalitet, vold og boligkomplekser der folk har overpyntet hagene sine med nisser, lys, julekrybber og snømenn bak skyhøye piggtrådgjerder og murer. Dette er ting som har vakt ettertanke hos oss mens vi har vandret rundt i havnebyen Cartaghenas vakre gamle bydel.

FIKK INGENTING: Karstein er om mulig ennå barnsligere enn Runes pappa Arnfinn når det gjelder julegavene på juleaften. Det ble en råd med julegaver selv for oss på Underveis i år, noe vi syntes var veldig, veldig hyggelig.
JULETALLERKEN: Vi klarte jammen å snike oss noen godbiter under gudstjenesten også, i tillegg til at vi fikk presanger.
JULEKVELD: Lillian og Karstein bor flott til i et av Calis sentrale boligstrøk. Utsikten fra verandaen er upåklagelig, og like i nærheten finnes det en park som de går tur i.
NAMNAM: Lillian legger opp potet til julebiffen. Den smakte helt fortreffelig med noen lokale vrier og en nydelig fruktdessert.
ROMSLIG: Lokalet menigheten leier, har vært teater. Det er rikelig med plass, og akustikken er upåklagelig.
IKKE HELT RENT: Under julegudstjenesten sang vi julehymner på norsk og spansk. Og selv om vi på Underveis kanskje har blitt litt rustne i halsen det siste halvannet året, var det ingen som lo.
DU GRØNNE GLITRENDE TRE: Både julekrybba og presangene var på plass, og vi kjente julestemningen sige på. En deilig opplevelse. Det var rart å være så langt hjemmefra denne kvelden.
BLIDE DAMER: Under gaveoverrekkelsen ble det mye latter. Colombianerne er i det hele tatt blide folk som alltid har et smil på lur.
TREET PYNTES: Det ble julegudstjeneste på oss i år også, med juletre og syngende jubel. Her pyntes det, og julestemningen har begynt å spre seg.
OMBORD: Litt julefeiring ombord med onkel Arvids juletre, julegløgg - og Mariana, som vi dessverre måtte la bli igjen til neste jordomseiling.
TO GODE NISSER: Ingen jul uten nisse, og i år kom det to stykker. Vi syntes nok de lignet på noen vi kjente, men valgte høflig ikke å si noe. Karstein tenkte mest på kaka, som forøvrig smakte aldeles nydelig. (Foto: Lillian Morfjord)
SOSIALT ARBEIDE: For misjonærene Karstein og Lillian blir det lange dager og mye jobb. Her fra en rehabiliteringsfarm for psykisk syke og folk med rusproblemer.
FULL FYR: Finn Olav fikk fyr på peisen i Colombia, og her shower han for gutta på en rehabiliteringsfarm for psykisk syke i Cali, til stor jubel for de fremmøtte.
Gjestebok
Reiserute
Prosjektet
Bilder
Kontakt oss
Linker
Båten
Media om oss
Sponsorer
Om oss