KARAKTER: Innen ny-sirkus forsøker man gjerne å skape rollefigurer som gjenspeiler litt av artisten som spiller dem. Hvis det er tilfellet her, skjuler det seg en svært så fargerik personlighet bak denne makeupen. (Foto: Sirque Du Soleil)
Tradisjonelle sirkus slik de fleste kjenner dem ble og er vanligvis drevet av sirkusfamilier som reiste og reiser rundt fra sted til sted og viser forestillinger med artister og dyr. For myndighetene på de stedene sirkusene kom til var det ikke alltid helt enkelt. Var ett sirkus turister på campingtur? Skulle det reguleres under landbruksmyndighetene siden de minnet mer om omreisende bondegårder eller dyreparker? Eller skulle det regnes som handelsvirksomhet eller som et samfunnsproblem på lik linje med tatere og sigøynere som dessverre ofte ble ansett som generelt tjuvpakk? Så ansvaret for sirkusene ble sendt som en pingpongball mellom departementene.

I etterkrigstiden begynte sirkusinteressen å avta, hovedsaklig på grunn av konkurranse fra andre former for underholdning som TV, radio og filmindustrien. På nitten’60 og ’70 tallet begynte dyrevernere også å gå løs på sirkusene. De påstod at sirkusene var en yngleplass for dyremishandling, noe de i sjeldne tilfeller også hadde rett i. På begynnelsen av nitten’70 tallet i Frankrike skjedde det utrolige. Ansvaret for sirkus i sin helhet ble overført til Kulturdepartementet. Sirkus hadde etter ca. 4000 års historie plutselig blitt anerkjent som kultur igjen.

PARIS: Folk flest i Norge forbinder Frankrike med fantastisk mat og vin, fotball, moter og Eiffeltårnet. Finni derimot, forbinder Frankrike hovedsaklig med Cirque Nouveau som de fleste nordmenn aldri har hørt om, og de færreste vet hva er.
Cirque Nouveau
Dette førte i sin tur til at det ble opprettet franske sirkusskoler. Disse skolene tok inn lærere med erfaring innen tradisjonelt sirkus, dans, drama, koreografi, musikk og lignende, men ingen dyr. Man behøvde ikke lengere være født inn i en sirkusfamilie for å lære seg sirkusteknikkene. Til å begynne med oppstod det noen få små undergrunns ny-sirkus. Disse skapte et helt nytt og unikt sirkusuttrykk som verden aldri før hadde sett maken til. Med et helt nytt "språk". Sagmuggen ble fjernet og forestillingene kunne formidle budskap og historier pakket inn i teatralske uttrykk. Det faste mønsteret med en sirkusdirektør og korte nummere med faste skiller forsvant og artistene selv begynte å gjøre omrigging av manesjen som en del av forestillingene. Artistene kan også selv være musikerne i forestillingene. Når det ikke lengere skulle være hester i manesjen behøver ikke manesjen være rund engang.

Etterhvert som folk begynte å oppdage ny-sirkus spredte fenomenet seg. I dag er det ca.150 sirkusskoler i Frankrike og på verdensbasis er ny-sirkus blitt en milliardindustri.

Paris 22.01.2007
FOR FULLE SEIL: Denne farkosten egner seg nok best for turne på land og blir nok heldigvis aldri seilt utenfor manesjen til Sirque Du Soleil. (Foto: Cirque Du Soleil)
ATMOSFÆRE: I teltet til Cirque du Grand Céleste er det en utrolig god, lun og uhøytidelig atmosfære. Massevis av oljelamper, fløyel, fantastisk live musikk, god mat og vin og artister og stab som utstråler en trygghet, ro og varme man skal lete lenge for å finne maken til. (Foto: Emmanuel Rioufol)

STEMNING: I ny-sirkus er det ikke hvor farlig et sirkusnummer er som er det viktigste, men hvor dyktig artisten er til å formidle en stemning, følelse eller sinnstilstand til publikum. (Foto: Sirque Du Soleil)
Cirque du Grand Céleste

Uten å kunne språket er det ikke enkelt å gjøre research i Frankrike. Finni fant ut at Cirque du Grand Céleste som betyr Sirkus av den store stjernehimmel var sirkuset han ville oppleve. Etter tre T-baner og litt bortgjemt i et industriområde i utkanten av byen fant jeg sirkuset. Tre blå telt med en lun god atmosfære på innsiden. Etter å ha sett forestillingen for andre gang hadde jeg en liten prat med sirkusets maestro og komponist Ben Boyce ute i café-teltet der det serveres middagsmat, kaker, snacks og selvfølgelig vin. Ben sammen med Bruno West etablerte sirkuset for omtrent 10 år siden. I dag har sirkuset ca.15 mennesker på lønningslisten. Alle artistene untatt en kommer fra Frankrike. På norske sirkus er det en sensasjon om en er fra Norge. I motsetning til tradisjonelle sirkus er Cirque du Grand Céleste et stasjonert circus som ikke reiser rundt på turne. Det hender dog av og til at vi blir leid inn for messer og festivaler i andre byer, forteller Ben. Vi har forestilling 4 dager i uka, så driver vi også sirkusskole. Vi har elever fra seks år opp til midten av tyveårene. Elevene setter også opp egen forestilling fra tid til annen.

"Drôle de Monde" forestillingen jeg fikk oppleve var med de profesjonelle artistene. Drôle de Monde tror jeg betyr en stor verden. Forestilling var svært snill og ufarlig. Ingen provokasjoner eller sterke politiske budskap eller moralisering. En lun trygg atmosfære med mye humor og poesi som var lettfordøyelig for alle. Ben sier at de er inspirert av alle former for sirkus. Jeg greier ikke å dy meg og spør: "Hva med dyr da?" Ben blir med en gang mere anspent og svarer. "Dyr! Sirkus er jo kultur."

SJONGLERING PÅ FRANSK: En sko, en sjongleringskjegle og en sjonglør og vips har man det morsommeste sjongleringsnummer jeg noen gang har sett. (Foto: Emmanuel Rioufol)
SIRKUSSKOLE: Cirque du Grand Céleste driver også sirkusskole der barn unge og voksne får mulighet til å lære seg sirkuskunster de dagene sirkuset ikke har forestilling.
FAKTA OM SIRKUS:

# Ordet sirkus stammer fra det greske ordet circus som betydde sirkel som også ble brukt som ord for veddeløpsbaner. På de greske veddeløpsbanene ble det etter hvert også introdusert artister, juglere og idrettsutøvere. Blant annet brytere som utøvde sporten nakne. Derfor var sirkus dengang kun forbeholdt menn. Kvinner hadde ingen adgang.

# Rundt år 0 hadde romerne adoptert det greske sirkuset og modifisert det litt for å gjøre det mer spennende. I stedet for harmløs bryting introduserte romerne gladiatorer som drepte hverandre og i stedet for dyretemmere, mating av ville dyr med levende mennesker.

# Det antikke sirkus forsvant heldigvis sammen med Det Romerske Imperium. Delvis på grunn av Romerrikets fall og delvis pga. introduksjonen av kristendommen.

# Pilip Astley en britisk kavalerist som hadde blitt sparket ut av militæret satte sammen med arbeidsledige kollegaer opp en hesteoppvisning 9. januar 1768 og kalte det circus. Etterhvert ble også andre artister introdusert. Dette var starten på den sirkustradisjon vi kjenner i dag.

# I løpet av attenhundetallet spredte det seg sirkus over hele Europa deler av Asia og Nordamerika. Tradisjonelt sirkus hadde sin storhetstid i tiden før første verdenskrig.

# På 1970-tallet begynte man i Frankrike å etablere de første ny-sirkus helt uten dyr og med større fokus på teatralske uttrykk fremfor å presentere vågestykker og faremomenter.

# Mest kjent i dag er det canadiske Cirque du Soleil som for tiden har 6 omreisende sirkus og en musikk konsert på turne samt 6 stasjonære sirkusforestillinger gående rundt om i verden.

# Cirkus Circör som har tilholdssted like utenfor Stockholm er det mest kjente skandinaviske ny-sirkus.

(Kilder: Norsk Sirkusforum, www.cirquedusoleil.com, www.cirkor.se)

CIRQUE DU GRAND CÉLESTE: Tre blå telt. Sirkusteltet til venstre er for forestillingene. Teltet lengst til høyre er for øving og sirkusskole. Det siste teltet i midten er Kaféen som har en svært liten, men variert og allsidig meny.
FORNØYDE: Etter showet finne man både artister og publikum i kafételtet T.v.: Sirkusets sjonglør. I midten: Maestro Ben Boyce. T.h.: Sirkusets bassist.
ENGLISH

Sponsorer:
Samarbeidspartnere
Bidragsytere
R E P O R T A S J E R
SIRQUE DU SOLEIL: Fra den andre siden av Atlanteren kommer det canadiske Sirque Du Soleil som Finni håper han får sjansen til å oppleve live når SY Underveis forhåpentligvis passerer Nord-Amerika i 2009. (Foto: Cirque Du Soleil)
Om oss
Sponsorer
Media om oss
Båten
Linker
Kontakt oss
Bilder
Prosjektet
Reiserute
Gjestebok