KONTRASTER: Paris er en vakker og moderne by, men der som ellers er det noen som har falt utenfor, og uteliggerne er også et fast innslag i bybildet i Paris.
I romjulen dro vi fra London til Paris for å feire nyttår sammen med familien Burgoint. Paris kalles ofte lysenes by, og med rette. Gatene skinner, og byen er spekket med gamle og utrolig vakre bygninger og monumenter som vitner om landets historie som imperium og verdensmakt. Museet Louvre med sin karakteristiske pyramide er jo udødeliggjort gjennom Dan Browns bok og film ”Da Vinci-koden”. Men visste du at museet også er verdens største museumsbygning? Masse statuer og ornamenter gjør det også til et av de flotteste museene, og man kan gå rundt i timesvis og bare beundre arkitekturen, noe som også gjelder resten av Paris.
PARIS: Louvre, Eiffeltårnet, Champs Elysees, Moulin Rouge. Nyttår feiret vi i Paris, også kalt lysenes by, hos Randi og Jean-Charles Burgoint. Vi koste oss sånn at vi ble i en hel måned.
Paris - lysenes by
Dan Browns bok om den hellige gral inneholder i god amerikansk ”based on a real story”-tradisjon en del faktafeil, men alt for en god historie. Og myten om Maria Magdalena er jo eldgammel, enkelte kilder hevder også at Jesus selv overlevde korsfestelsen og flyktet til Frankrike. Vi skal ikke ta stilling til hva som er riktig, men turismen til Paris og Louvre har ihvertfall eksplodert. Franskmennene har faktisk vært nødt til å lage en egen avdeling i Louvre som skal ta seg av alle som kommer for å se stedet der ”Den hellige gral” hviler!

Familien Burgoint bor i en kjempestor, ekte parisisk leilighet midt i Paris, og vi har dermed hatt kort vei når vi skulle gjøre noe, alt er i gangavstand. Vi har fått jobbet masse med bilder og reportasjer, og Rune har vært i Baku og ordnet med studiene sine, som han regner med å gjøre ferdig til våren. Om kveldene har vi samlet oss rundt bordet hjemme hos familien, og Jean-Charles har disket opp med de deiligste gourmet-retter, som han selv har laget fra bunnen av. Vi har dypdykket i lekre franske brødtyper, oster og kjøttpålegg til frokost om morgenene, og ellers hatt det helt topp.

På Runes bursdag i begynnelsen av januar dro vi på ekte cabaret på ”Crazy horse”. Det kostet skjorta, men var fantastisk flott. Profesjonelle artister, champagne og meget elegant. Vi måtte på med finskjortene og –skoene (Rune måtte låne skjorte hos Jean-Charles). Paris er spesiell i og med at det knapt finnes høyhus der, bare elegante bygninger i 5-6 etasjers høyde, noe som gjør at byen aldri føles påtrengende, bare stilfull. Metro og buss går overalt, og selv om ingen skjønner et ord av annet enn fransk, er alle hyggelige og hjelpsomme.

Etter over en måned i Burgoint-familiens skjød måtte vi til slutt rive oss løs og komme oss videre. Vi har tross alt lang vei igjen før vi er jorda rundt, og vi ligger etter skjema, i den grad det overhodet bekymrer oss. Vi tok toget tilbake til Brest, og i skrivende stund skal vi starte på overfarten til La Coruna over den beryktede Biscayabukten, der salig italiensk adelsmann Pietro Querini i sin tid møtte en storm som ødela skipet hans, og til slutt førte ham i livbåt til Røst. Men nå er vi i gang igjen, uthvilte, motiverte og fulle av pågangsmot. Og Underveis så også ut til å ha hatt en fin jul der hun lå så vakker og ventet på oss i marinaen i Brest.

Brest 24.01.2007
CHIC: Paris er også en av verdens motehovedstader, og i alle butikkvinduer skinte siste skrik mot oss. Vi hadde et avslappet forhold til det, de neste tre årene er det gummistøvler og seilerdress som gjelder.

FYRTÅRN: Eiffeltårnet sto klart til verdensutstillingen i 1889, og skulle egentlig rives etterpå. I dag er det landemerket over alle landemerker i Paris, og et majestetisk mesterverk.
FAKTA OM PARIS:

# Byen Paris ble grunnlagt for nesten 2.000 år siden og er i dag hovedstaden i Frankrike.

# Det bor rundt 6,2 millioner mennesker i Paris med omegn, og byen er i vekst.

# Vikingene kom til Paris allerede på 800-tallet, og i 860 brant de byen til grunnen.

# Paris kalles ofte lysenes by, og med rette. Den er veldig vakkert opplyst, og det finnes knapt noen høyhus. Byen domineres av eldre arkitektur, og bærer preg av å ha vært hovedstad i et keiserdømme og en verdensmakt.

# Moter, vin, teater og høykultur er gjennomgangstemaer i Paris, og byen har høye priser og mye turisme fra hele verden.

# Valutaen i Frankrike er Euro, og minibanker finnes overalt. Det går også an å betale med kort nesten overalt.

(Kilde: www.visit-paris.com)

NI LIV: Katten til familien Burgoint har aldri vært ute av leiligheten, og tør heller ikke. Den lever heller for somrene på Lyngvær på Røst.
ENGLISH

Sponsorer:
Samarbeidspartnere
Bidragsytere
R E P O R T A S J E R
FOLK: Paris syder av aktivitet og mennesker, og er en veldig levende by. Vi gikk i gatene, så i butikker, gikk på cabaret, var på marked og koste oss ellers. Arkitekturen er slående og innovativ på de nye delene, og på de gamle bygningene er det ornamenter og statuer alle vegne.
METRO: Metroen i Paris er rimelig og praktisk, og relativt lett å forstå seg på. Den brukes daglig av hundretusener av mennesker.
FRANSK FROKOST: Vi koste oss med franske oster, pølser og brød til frokost hver dag, og om kveldene samlet vi oss i finstuen til middag, som Jean-Charles hadde tilberedt fra grunnen av.
LOUVRE: Museet i Louvre er verdens største museumsbygning, og utrolig vakker. Pyramiden i midten av bildet ble udødeliggjort i Dan Browns bok Da Vinci-koden som stedet der Maria Magdalena skal ligge begravet.
EN LITEN SKVETT: Selv på marmor- og brostensbelagte gater må hundene gjøre sitt fornødne, selv om de er i Paris.
Om oss
Sponsorer
Media om oss
Båten
Linker
Kontakt oss
Bilder
Prosjektet
Reiserute
Gjestebok