MOTORTRØBBEL: Finn Olav på hodet i motoren. Motoren har virket godt hele veien, men på tur nedover Portugalskysten, falt noen ledninger løs på dynamoen, slik at vi ikke fikk ladet batteriene skikkelig om nettene.
Biscaya må krysses tidlig, helst før september, sier forståsegpåerne. Vi tok dermed ingen sjanser, og krysset allerede siste uka i januar! Vi hadde silkeføre fra Brest over til La Coruna i Spania, med unntak av de siste tolv timene, da vi ble overrasket av en kraftig kuling i siden. Det ble etterhvert så mye vind at vi måtte ta ned seilene helt, og stampe for motor inn til La Coruna.

Der var det 17 grader i skyggen, sol og blå himmel. Vi tumlet på land i marinaen der, våte, slitne, med polkjeledresser og strikkaluer, hvite i ansiktet av sjøsalt. Vi myste vantro mot de lokale, som spaserte rundt på promenaden i shorts og sommerskjorter. De stirret like vantro tilbake. Vi må ha vært litt av et syn.

SINES: Underveis har nådd sydligere breddegrader, etter å ha kjempet oss frem gjennom høststormene, i kulde, regn og vind. En fantastisk følelse!
Endelig i Syd - Europa
Men vi ble fort vant til det nye klimaet, og nå sprader vi rundt i shorts, solbriller og skjorte hele dagen. Deilig! Vi klarer ikke å la være å tenke på at dette, dette har vi fortjent, etter å ha slitt oss nedover i Irskesjøen i høst. Når vi ikke mistet motet der, tror vi at vi neppe vil treffe på noe som kan ta fra oss motivasjonen for seilturen vår etter dette. Vi lå i La Coruna i to dager, sov, dusjet, provianterte og fylte diesel, før vi satte kursen nedover kysten av Portugal mot Lisboa. I Cascais like øst for hovedstaden, la vi til kai igjen etter tre dagers idyllisk seilas nedover den utrolig vakre Portugalskysten.

Vi så havsuler som stupte i flokkvis ned i havet etter fisk, vi traff tannhvalfamilier som kjærlige og tillitsfulle svømte helt inntil skroget vårt og koste med oss, og vi har omsider begynt de første spede eksperimentene med å fiske. Hittil har vi ikke fått noe, men nå har vi kjøpt ordentlige tunfiskkroker!

Etter noen deilige dager i Cascais satte vi kursen mot Safi i Marokko. I løpet av noen timer slo været om, og vi fikk kuling midt i mot. I stedet for å krysse inn til Gibraltar, og så måtte krysse ut igjen, bestemte vi oss for å søke nødhavn i den gamle smuglerhavna Sines 60 mil sør for Cascais. Byen er mest kjent som fødebyen til den berømte sjøfareren Vasco da Gama. Der koster ølet 6 kroner halvliteren på den lokale kneipa, og vi traff de første internasjonale langturseilerne på vår vei, utenom oss selv. Kees og Anja fra Nederland skal seile jorda rundt i ti år, og de har ellers et herlig syn på livet. Vi inviterte dem og noen andre ombord på fenalår og kald pils, og hadde en kjempekoselig kveld ombord i Underveis.

I skrivende stund har vi bestemt oss for å stikke til havs igjen, med kurs mot Safi. Det betyr at vi går glipp av karnevalet i Sines, men det får så være. Nå er vi klare for å komme oss til Kanariøyene og få rigget båten til Atlanterhavskryssen!

Sines, Portugal 12.02.2007
VINDPØLSA: Vinden kan være sterk også langs Portugals kyst, noe vi fikk erfare på tur fra Cascais til Safi i Marokko. Her er vindpølsa og bølgebryteren i marinaen i Sines på en soldag. Kraftige saker, selv om pølsa minner mest om et istykkerrevet lommetørkle.

REISEFØLGE: Delfinene har fulgt oss trofast helt siden Brest, de flotte dyrene er høydepunkter for oss på rorvakt. Vi har også sett hval, havskilpadder og mye mer. Nå gleder vi oss til de første flyvefiskene!
FAKTA OM PORTUGAL:

# Portugal ligger på den iberiske halvøy sammen med Spania. Hovedstaden heter Lisboa.

# Det bor ca. 10 millioner mennesker i Portugal.

# Turisme, olivenproduksjon og fiskeri og er blant hovednæringsveiene..

# Portugal ble demokratisk etter et militærkupp så sent som i 1974. Siden da har alle dets kolonier blitt frigitt. Men portugisisk er fortsatt et verdensspråk som snakkes av
flere hundre millioner mennesker i Sør-Amerika, Afrika og Asia.

# Portugal har vært en meget stor sjøfartsnasjon. Store oppdagere som Magellan, Vasco da Gama og Christopher Columbus kom fra Portugal.

# Valutaen som brukes er Euro. Bankkort aksepteres de fleste steder, og det finnes minibanker overalt. Prisnivået på mat og drikke ligger under halvparten av i Norge, ofte mye lavere.

(Kilde: CIA World factbook)

ENGLISH

Sponsorer:
Samarbeidspartnere
Bidragsytere
R E P O R T A S J E R
STRANDLIV: En fordel med å komme til Syden om vinteren, er at alle strendene er folketomme. Du kan selv velge hvor du vil ligge, og slipper å ta hensyn til småbarnsfamilier og strandselgere.
KLESVASK: Det er lett å skille langturbåtene fra helgeturbåtene og charterbåtene i enhver marina. Det er bare å se på klestørken i rigg og stag! Vi benyttet klimaskiftet til å vaske og tørke ut alle skap og alle klær etter å ha kjempet mot mugg og sopp i flere fuktige måneder.
VÅTT: Turen over Biscaya gikk veldig greit, helt til de siste 12 timene inn til La Coruna. En kraftig kuling traff oss i siden, og sørget for at vi fikk en skikkelig huskestue. Regnet høljet ned, og vi var våte til skinnet i det vi kom til land i La Coruna.
Om oss
Sponsorer
Media om oss
Båten
Linker
Kontakt oss
Bilder
Prosjektet
Reiserute
Gjestebok