ENGLISH
Panamakanalen sto ferdig i 1914, etter at nesten 30.000 arbeidere hadde mistet livet av tropesykdommer, arbeidsuhell og umenneskelig slit. De fleste av dem var frigitte slaver på jakt etter jobb og et nytt liv. I dag frakter Panamakanalen 14.000 fartøyer og 280 millioner tonn med gods mellom Atlanterhavet og Stillehavet hvert år. Kanalen har etter hvert blitt for liten, og er nå under utbygging.

For oss i eggeskallet Underveis er derimot kanalen stor nok i massevis. Vi som syntes at Caledoniakanalen var imponerende, ble helt stumme når vi fikk se Panamakanalen. To ulike slusesystemer fører oss opp i den kunstige innsjøen Lake Gatun og ned igjen til Balboa på den andre siden. Da er vi i Stillehavet, verdens største hav. Hver enkelt sluseport er to meter tykk og 21 meter høy, og hvert slusekammer rommer 150 millioner liter vann. Dimensjonene er enorme, og det er også mange av fartøyene som går gjennom. Vi er spente. Vi er også veldig glade for å komme ut i Stillehavet. Herfra går veien til Galapagos, Påskeøya, Pitcairn og etter hvert Tahiti, dersom vær og vind tillater oss. Men som alltid, vi er fleksible og åpne for alle nye muligheter underveis.

Panamakanalen har sine egne nettsider der du kan se animasjoner av hvordan kanalen fungerer, og du kan se en rekke med webkameraer som viser trafikken fra minutt til minutt. Vi er ikke helt sikre, men tror at vi vil passere gjennom Miraflores-slusene mellom kl. 17.00 og 19.00 (norsk tid) på lørdag. Trykk på knappen ”last 20 images” for å få en raskere animasjon av vår passasje gjennom slusene. Linken til webkameraene finner du her.

For oss er dette nok en milepæl. Vi står foran nok et verdenshav som skal krysses. 10.000 nautiske mil foran oss ligger Darwin i Australia, som vi har satt oss som mål. Der har den norske konsulen (som er fra Bodø) invitert oss til kaffe, noe vi gleder oss veldig til. Vi håper å være i Darwin i midten av august, men det er umulig å si noe sikkert om nå.

COLON: Fredag ettermiddag (altså i morgen 8.februar) går Underveis gjennom Panamakanalen, dersom alt går etter planen. Følg oss på webkamera!
Sponsorer:
Samarbeidspartnere
Bidragsytere
Hjemmehavn
RØST

SNART GJENNOM: Underveis er straks på tur gjennom Panamakanalen. Nå er det Stillehavet neste!
Underveis gjennom Panamakanalen
Colon, Panama, 07.02.2008
Gjestebok
Reiserute
Prosjektet
Bilder
Kontakt oss
Linker
Båten
Media om oss
Sponsorer
Om oss