Papeete, Tahiti, 03.07.2008
Sponsorer:
Samarbeidspartnere
Bidragsytere

R E P O R T A S J E R
ENGLISH
ZORRO: Sverdfisken Zorro kom på besøk. Med sine rundt 2 meter veide nok denne Blue Marlinen rundt 200 kilo. Litt av en rugg, med andre ord. Et majestetisk syn, som vi vil huske lenge.
17. mai er vi så gla i!
TUAMOTU-ARKIPELET: Nasjonaldagen feiret vi mer eller mindre frivillig midt i Stillehavet. Med tog, pølse og stappe, haien Gunnar og sverdfisken Zorro.
Som seg hør og bør en 17. mai der Røstværinger er involverte, det kunne jo ikke være pent vær på 17. mai. Vi brukte ufattelige 29 døgn på turen fra Pitcairn til Tahiti, en strekning på 1200 mil. Ikke et vindpust! I tillegg hadde vi flate batterier og død motor, så der lå vi og rak midt ute på det uendelige, blå Stillehav et. Men ikke for det, vi hadde det kjempefint, fisket, solte oss og laget gourmetmiddager hver dag. Unntaket værmessig var selvsagt 17. og 18. mai. Da hadde vi full storm, regn og fokk og rokk. Alt fra feil retning, selvsagt. Uansett, nasjonaldagen måtte utsettes. Ikke før 21. mai turde vi å ikle oss 17. maistasen og gå i tog. Med flagg og det hele. En runde rundt masta, og tilbake i cockpit. Der ventet pølser, stappe, surkål og rødkål. Kan man ha det bedre? Sekkeløpet ble avlyst grunnet mangel på sekker. Så der satt vi og feiret i vår ensomhet. Skjønt, helt ensomme var vi ikke.

Da maten skulle lages, kom plutselig et majestetisk syn opp bak hekken vår. En Blue Marlin på rundt 2 meter! En sverdfisk på denne størrelsen veier vanligvis rundt 200 kilo. Vi kastet ut det vi hadde av kroker og fristelser, inkludert en boks tunfisk. Men niks. Zorro var ikke sulten, bare nysgjerrig. Ikke før var Zorro borte, og vi hadde fortært maten, så dukket en diger hai opp bak båten vår. Den forsvant dessverre før vi fikk fotografert den, men den så DIGER ut. Alt i alt en vellykket feiring, selv om den ble noen dager forsinket. Men det er det jo bare vi som vet. Vi, Zorro, og Gunnar, selvsagt.

FAKTA OM 17. MAI :

# 17. mai er Norges nasjonaldag. Denne dagen i 1814 underskrev og beseglet medlemmene av RiksforsamlingenEidsvoll landets grunnlov. Forsamlingen valgte deretter regenten, prins Christian Frederik, til Norges konge.

# En regner at 17. mai ble innstiftet som nasjonaldag i 1836, året da Stortinget feiret 17. mai-fest for første gang. Den aller første feiringen av dagen skjedde antakelig i Trondheim i 1815 med den dansk-trønderske Matthias Conrad Peterson som initiativtager. Grunnloven ble også feiret i enkelte miljøer i Christiania ved tiårsjubileet i 1824.

# Norske elever og studenter ble tidlig viktige aktører i markeringen av 17. mai. Det første offisielle barnetoget, som bare bestod av gutter, gikk i Oslo i 1870 etter initiativ av dikterhøvdingen Bjørnstjerne Bjørnson.

# Mange nordmenn i utlandet og mennesker med norske røtter feirer Norges grunnlovsdag også der. Flere steder markeres dagen med barne- eller flaggtog på ettermidagen eller andre større eller mindre arrangementer, ofte for den norske befolkningen i enkelte byer. Arrangørerer er særlig de norske ambassadene, sjømannskirker, studentorganisasjoner og andre norske institusjoner i utlandet.

(Kilde: Wikipedia )

MORGENSTEMNING: Soloppgangene og solnedgangene i Stillehavet er nesten like fine som på Røst. Ikke lett å være irritert over lite seilfremgang en hel dag, når avslutningen er som denne.
FESTMAT: Vi spiste tradisjonell norsk 17.maimat, pølse og stappe. Isen fikk vente til vi kom til land, men da glefset vi i oss to liter pistasjeis på 3 minutter!
17. MAITOGET: I 30 grader i skyggen, med 30 grader i vannet og brennhet sol, finnes det bare et hensiktsmessig plagg å ha på seg i Sydhavet. Ens egen hud. Finn Olav døpte antrekket om til ”Stillehavsbunaden”.
KOKEKUNST: Det er aldri kjedelig å lage mat på havet. Havner maten i dørken i dag? Vi begynner å bli rutinerte, holder fast oss selv, maten på komfyren, komfyren, maten og krydderet i hyllene, og det med bare to hender!
Gjestebok
Reiserute
Prosjektet
Bilder
Kontakt oss
Linker
Båten
Media om oss
Sponsorer
Om oss